Verbond, Verzoening, Psalmen

cursus

Informatie

Aan de hand van het Bijbelse thema van het verbond komt de eenheid van Oude en Nieuwe Testament aan de orde. De diverse verbonden worden behandeld. Het boek van de Psalmen heeft alleen al door zijn vele thema’s een bijzonder karakter. Niet voor niets wordt het boek van de Psalmen de Bijbel in het klein genoemd. In deze module wordt het veelkleurige karakter van het boek Psalmen belicht.

Deze cursusmodule loopt uit op een bespreking van het thema verzoening met God in het Oude en het Nieuwe Testament. De verzoening met God behoort tot het hart van de Bijbelse boodschap. De verzoening met God heeft meerdere facetten. Aan elk van die facetten wordt aandacht geschonken.

(voor deze cursus is kennis van de brontalen gewenst, maar niet absoluut noodzakelijk)

Tijdens een bergwandeling kun je onder de indruk raken van zowel de fenomenale uitzichten als van de details van een zeldzame bloem op een berghelling. Precies zo ervaar ik de colleges van ds. P. de Vries. Door zijn gedegen en bevlogen onderwijs raak ik gaandeweg steeds meer onder de indruk van de Bijbel als de stem van de levende God en krijg ik overzicht over de belangrijkste thema’s van Bijbelse Theologie, Hermeneutiek en het geheel van de kerkgeschiedenis. Maar onderweg nemen we ook rustig de tijd om een exegetische knoop te ontwarren of verdiepen we ons in de schoonheid van een Hebreeuwse tekst. En bij elk college vertelt ds. De Vries mij - op zijn eigen humoristische wijze - wel iets uit zijn schat aan verhalen en persoonlijke ervaringen. En zo rust hij mij theologisch toe om helder te kunnen getuigen in een christelijke én niet-christelijke omgeving.
Henk Ottema (student)