In deze cursus wordt evenals het vorige seizoen een viertal lezingen gegeven over personen uit de kerkgeschiedenis. Deze keer zal ik aandacht schenken aan John Bunyan die vooral bekend is door zijn boek De Christenreis, aan John Duncan die als de meest kleurrijke Schotse theoloog uit de negentiende eeuw kan worden getypeerd, aan H.F. Kohlbrugge voor wie in Nederlands kerk geen plaats was maar toch voor de kerk van Nederland veel heeft betekend en tenslotte aan ds. H. Hofman.
Hofman was geen academisch gevormd theoloog. Iets wat overigens ook voor John Bunyan geldt. Evenals Bunyan wist hij van het onderscheid dat een prediker tot een echte theoloog maakt, namelijk het inzicht in het onderscheid van wet en Evangelie, Omdat ik hem persoonlijk heb gekend, kan ik over hem ook vanuit gesprekken die ik met hem heb gevoerd iets meedelen.
Data: DV 23 april, 7 en 21 mei en 4 juni. De avond begint om 19.45 en eindigt uiterlijk 22.15 uur. Er is halverwege de avond een pauze.
De cursus wordt gegeven in het verenigingsgebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk Tolstraat 47 4231 BB Meerkerk
Voor aanmelding en verdere informatie kunt u mailen naar dspdevries@solcon.nl.
Aanbevelingen naar aanleiding van de cursus 'Verantwoording van het geloof in het voetspoor van Augustinus'
Voor iedereen die met vreugde Gods Woord wil verkennen en zich wil verdiepen in de daarop gefundeerde belijdenissen, kan ik de cursussen van ds. De Vries van harte aanbevelen. Zijn authentieke toewijding aan Gods Woord straalt door in alles wat hij doet. Zijn diepgaande kennis is niet alleen indrukwekkend, maar hij weet die ook op een boeiende en toegankelijke manier met je te delen. Wat ik zo bijzonder vind aan ds. De Vries, is dat hij, ondanks zijn enorme kennis, zo’n warme verbinding met zijn cursisten weet te leggen. Hij doet dit met een diep respect voor God en Zijn Woord als hoogste autoriteit.
Joost Geuze, Uddel.
Deze cursus volgt een route waar je niet snel klaar mee bent. Ieder filosoof krijgt een introductie in de lessen, waarna de apologetische aspecten aandacht krijgen. Bij Anselmus maakt mijn bevindelijke hart een sprongetje. Cur Deus Homo (Waarom God mens werd) brengt zoveel zicht op de persoon en werk van de God-Mens. Hij, die kon zondigen, maar niet kon willen zondigen! En dan het kruispunt in de geschiedenis, waar de mens écht in een totaal nieuwe verhouding tot God komt te staan. Toen het handschrift dat tegen ons was, werd en wordt uitgewist en de mens écht met God verzoend is. Een wonder dat niet te bevatten is. Opnieuw een mooie cursus waarin blijkt dat elk leerstuk een historische doorleving kent waarin God Zich openbaart.
Pieter Nederlof, Capelle aan de IJssel,
Aanbevelingen naar aanleiding van de cursus 'Kernthema's uit de geloofsleer'
Ik was onder de indruk van de zeer uitgebreide en zeer gedetailleerde kennis die ds. De Vries heeft van de kernthema’s uit de geschiedenis van de geloofsleer. Ik vond het heel fijn deze cursus gevolgd te hebben en daarmee ook ds. De Vries ontmoet te hebben en om al het geestelijk goed dat hij met ons hebt gedeeld: de grootheid van God in Zijn Drie-eenheid, ook de gebrokenheid van het geloofsleven van ons mensen na de zondeval, de veelomvattendheid van een Schriftuurlijke geloofsleer maar ook de heerlijkheid van het christelijk geloof.
Jo Kapteyn, Rotterdam
Deze cursus ontstijgt iedere kerkmuur. Het maakt dat ik me méér onderdeel ken van de Éne Algemene Christelijke Kerk der eeuwen, en desondanks heeft het me persoonlijk dieper geworteld in de kerkelijke traditie waarin ikzelf sta. Wanneer ds. De Vries zegt dat ‘een wáár geloof, een beleefd geloof is’ dan zegt mijn bevindelijke kant daar volmondig amen op. De kennis van historische bronnen, en schat aan scherpzinnige en toepasselijke voorbeelden, maakt de cursus een aanrader voor iedereen die de zaken met diepgang wil overdenken.
Pieter Nederlof, Nieuwerkerk aan de IJssel
Een mooie cursus voor wie zich wil verdiepen in kernpunten van de gereformeerde leer. Geloofsleer en persoonlijk geloof worden in onderlinge samenhang belicht. Een verrijking om deze cursus te volgen in een gezelschap dat kerkelijk verdeeld is, maar waarin de gedeelde eerbied voor Christus en Zijn Woord voelbaar was.
Ida en Dick Slump, Capelle aan den IJssel