Verantwoording van het christelijke geloof in het voetspoor van Augustinus

cursus

Informatie

Augustinus heeft gesteld dat alle echte kennis geloofskennis is. Het geloof zoekt begrip. Hierin trekken we via Anselmus en Pascal een lijn naar de Amerikaanse filosofen en apologeten Cornelius van Til en Alvin Plantinga. En er wordt een schets gegeven van een eigen apologetische benadering. Aan de orde komen de Belijdenissen (Confessiones) en De Stad van God (De Civitate Dei) van Augustinus, van Anselmus het Proslogion en zijn werk Waarom God mens werd (Cur Deus homo), en Pascal zijn Gedachten (Pensées). Van Van Til en Plantinga worden de meest relevante teksten belicht. De relevantie van deze denkers voor het heden wordt telkens expliciet gemaakt.

Data & Tijden

DV dinsdagmorgen 6, 13, en 27 september, 4, 11, 18 en 25 oktober en 8  november van 9.30 tot 12.00 uur.  Er zijn tussendoor 2 pauzes.

Interesse?

De cursus wordt gegeven in het verenigingsgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente van Maartensdijk, Dorpsweg 40, 3738 CG Maartensdijk. Voor aanmelding en verdere informatie kunt u mailen naar dspdevries@solcon.nl.

Tijdens een bergwandeling kun je onder de indruk raken van zowel de fenomenale uitzichten als van de details van een zeldzame bloem op een berghelling. Precies zo ervaar ik de colleges van ds. P. de Vries. Door zijn gedegen en bevlogen onderwijs raak ik gaandeweg steeds meer onder de indruk van de Bijbel als de stem van de levende God en krijg ik overzicht over de belangrijkste thema’s van Bijbelse Theologie, Hermeneutiek en het geheel van de kerkgeschiedenis. Maar onderweg nemen we ook rustig de tijd om een exegetische knoop te ontwarren of verdiepen we ons in de schoonheid van een Hebreeuwse tekst. En bij elk college vertelt ds. De Vries mij - op zijn eigen humoristische wijze - wel iets uit zijn schat aan verhalen en persoonlijke ervaringen. En zo rust hij mij theologisch toe om helder te kunnen getuigen in een christelijke én niet-christelijke omgeving.
Henk Ottema (student)